Skąd pochodzi tradycja łamania się opłatkami
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba ma ogromną symbolikę, bowiem chleb jest w końcu jednym z podstawowych symboli dobrobytu i szczęścia. Taka tradycja powstała dawno temu, bowiem już w początkowych latach naszej ery, gdzie była symbolem komunii duchowej. Z czasem zaczęto opłatki zanosić do domów, dla osób które z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, aby w pewnym momencie stać się jednym z symboli Bożego Narodzenia.
Jak się okazuje praktykowanych nie tylko w naszym kraju, ale też chociażby w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same oplatki mają formę bardzo cienkich płatków z chleba. Najczęściej posiadają biały kolor, ale są w sprzedaży także kolorowe wersje, przeznaczone dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby na wigilię łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się przeważnie na wigilijnych stołach. Opłatki na święta robi się jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formuje się cienkie płatki, jakie następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a później cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, ale największe jej natężenie jest w okresie od września do grudnia. Zwykle opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+