Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone

O czym należy pamiętać montując separator tłuszczu

przez

Gastronomiczna branża w Polsce ma liczne obowiązki, jakie są do dopełnienia. Jeden z nich to zadbanie o należytą jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a to regulują przepisy prawa. Jeśli kuchnia danego lokalu stosuje duże ilości tłuszczu, to nie można wtedy takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.

Do tego są wykorzystywane specjalne separatory, których montaż będzie w większości lokali konieczny. Jeżeli jakiś bar czy restauracja tego typu sprzęt musi zainstalować, to trzeba to odpowiednio zrobić. Ważne przede wszystkim jest to, aby serwis separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy oferujące takie usługi posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, lecz niekiedy zdarzają się przypadki, że nawet on może nie pomóc.

Wówczas trzeba sobie radzić w inny sposób, ale z tym się też będzie wiązała zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za takie usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty przepłacać, to powinien wykonać wszystko zgodnie z zasadami. Regularne czyszczenie separatorów jest bardzo ważne, gdyż zbiorniki separatorów zapychają się dość często.

Jeżeli przez większy okres czasu zgromadzony tłuszcz nie zostanie z nich wyciągnięty, to w pewnym momencie może się zacząć przelewać do rur kanalizacyjnych, a to jest zabronione. Terminy czyszczenia najlepiej uzgodnić z firmą, która się będzie tym zajmowała. A uzależnione to powinno być od rozmiaru zbiornika i ilości ścieków, które będzie miał do przerobienia.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz także polubić